۲-۱- مقدمه
در این فصل به بررسی پیشینه نظری و پژوهشی متغیرهای پژوهش پرداخته می شود. در ابتدا جهت بررسی نظریات مربوط به متغیر عملکرد ازدواج تعاریفی از ازدواج، مراحل انتخاب همسر، ویژگیهای روابط زوجین، انواع ازدواج بر اساس پایداربودن، سلامت ازدواج و عوامل مختلکننده روابط زوجین و وظایف زوجین ارائه می شود. سپس سلامت خانواده اصلی، حمایت اجتماعی و حل مشکل خانواده به عنوان متغیرهای پیشبین برای عملکرد ازدواج مورد بررسی قرار می گیرند. در قسمت پیشینه پژوهشی نیز پیشینه پژوهشی متغیرها بنابر پژوهشهای داخل و خارج از کشور مورد بررسی قرار گرفتهاند.
۲-۲- پیشینه نظری
۲-۲-۱- ازدواج
۲-۲-۱-۱- تعاریف ازدواج
اشتراوس[۱۴]۱ ازدواج را برخورد دراماتیک بین فرهنگ و طبیعت یا میان قواعد اجتماع و کشش جنسی میداند. موجودات طبیعی میخواهند بهدور از هر گونه فشاری به ارضاء نیازهای غریزی خود بپردازند اما فرهنگ رو در روی آن است و میخواهد به آن نظم دهد به این دلیل اشتراوس ازدواج را برخوردی دراماتیک بین فرهنگ و طبیعت دانسته است. ازدواج از نظر جامعه شناسی یعنی پیوند اقتصادی و جنسی مورد پذیرش جامعه که به صورت معمول بین یک مرد و یک زن به وجود می آید. مردم و زوجین به طور قطعی ازدواج را کم و بیش دائم در نظر می گیرند به نحوی که ازدواج، حقوق و تعهدات متقابل بین دو زوج و بین زوج و فرزندان آنان را در آینده به دقت تضمین می نماید (فربد، ۱۳۸۸) از نظر نپیر[۱۵]۲، ازدواج شامل تجربه و یادگیری، حفظ فردیت در عین مکملیت، آشنایی با نحوه تقسیم و تخصیص قدرت، فراگیری تلاش و لذتبردن در کنار یکدیگر و برای برخی مهمتر از تمام این موارد کسب مهارت در خصوص تربیت نسل بعد می شود (دژکام، ۱۳۸۶).
افراد برای ورود به ازدواج باید فرد مناسبی را جهت تشکیل خانواده انتخاب کنند. انتخاب همسر مراحلی دارد که شامل موارد زیر می شود.
۲-۲-۱-۲- مراحل انتخاب همسر
۱- در مرحله اول فرد همسرش را از بین افرادی که از نزدیک با آنها تعامل دارد، انتخاب می کند. در این مرحله، فردی که از نظر جسمی جذابتر و از نظر علایق، هوش، شخصیت، یا عوامل دیگر نگرشی و رفتاری شبیه آنهاست، انتخاب می شود.
۲- در مرحله دوم با صحبتکردن (خودافشایی) به کشف، سنجش و تطبیق خصوصیات شخصیتی یکدیگر دست میزنند. اگر این کشفیات در امتداد همان جذابیتهای اولیه باشد، پس ارتباط تثبیت می شود.
۳- مرحله سوم، کشف سازگاری نقشها و سنجش درجه همدلی و همزبانی متقابل است. وقتی که نقشها در ارتباط با یکدیگر شکل گیرد و همدلی متقابل گسترش یابد، ارزشهای جذابی مطرح می شود. اگر جذابیت بین دو فرد به قدر کافی قوی و عمیق باشد در این صورت تحکیم ارتباط صورت میگیرد.
۴- در مرحله چهارم و آخرین مرحله درباره سازگاری طولانی و تعهد تصمیم گرفته می شود (کار[۱۶]۱، ۲۰۰۰).
۲-۲-۱-۳- ویژگیهای روابط زوجین
-
- رابطه زوج داوطلبانه است. هر دو فرد میدانند که مجبور نیستند با هم ازدواج کنند یا حتی به رابطه بعد از ازدواج ادامه دهند.
-
- رابطه زوج مستلزم ایجاد تعادل بین پویایی و ثبات است. جهت حفظ سلامت در رابطه زوجی گاهی به ثبات و قابلیت های پیش بینی پذیری و گاهی به تازگی و پویایی نیازمندیم.
-
- رابطه زوج گذشته و حال و آینده دارد. تمرکز افراطی بر هیچ یک از این مقاطع زمانی صحیح نیست. رابطه سالم میان یک زوج رابطهای است که در آن زمان حال و آینده فدای گذشته نمی شود.
-
- قرارگرفتن در رابطه زوجی مستلزم حمایتکردن و حمایتشدن است. به این معنا که هر دو نفر قادر باشند نیازهای همسر را در کنار نیازهای خود ادراک کنند. حمایت عاطفی در صورتی تداوم خواهد داشت که متقابل و دوسویه باشد.
- رابطه زوج مستلزم این است که هر عضو بتواند ضمن حفظ فردیت، مکملیت را نیز به رابطه هدیه کند و هر فرد در مواقع لزوم از خوستههای خود به نفع رابطه بگذرد (نظری، ۱۳۸۶).
۲- ۲- ۱- ۴- انواع ازدواج
از نظر میزان پایداری دو نوع ازدواج وجود دارد.
پایدار: ازدواج پایدار شامل زوجین سنتی[۱۷]۱، دوجنسیتی[۱۸]۲ و زوجین اجتنابی[۱۹]۳ می شود. زوجین سنتی ویژگیهای زیر را دارند، نقشهای جنسی سنتی را ایفا میکنند، اهداف خانواده را به اهداف فردی ترجیح می دهند، برنامه ریزی روزانه منظمی دارند، در فضای زندگی خانوادگی مشترکی زندگی میکنند و سطح متوسطی از هیجانات مثبت و منفی را نشان می دهند. تمایل به اجتناب از هر گونه تعارض به جز مسائل عمده و اساسی دارند، وقتی درگیر تعارضات میگردند به آن پرداخته و سعی میکنند حلش کنند، در نخستین مرحله آغاز حل مشکل هریک از زوجین به دیگری توجه می کند و سعی می کند با وضعیت و مشکل وی همدلی کند، در آخرین مرحله بروز مشکل به طور قابل توجهی قانعسازی صورت میگیرد.
زوجهای دو جنسیتی شامل این موارد هستند؛ آنها نقشهای جنسیتی برابرنگری را پذیرفته و ایفا میکنند، اهداف فردی را به اهداف خانوادگی ترجیح می دهند، برنامه روزانه آشفتهای دارند، مکانهای زندگی جداگانه ای در خانه دارند، سطوح بالایی از هیجانات مثبت و منفی را نشان می دهند، تمایل به درگیرشدن در مذاکرات درباره مسائل زیادی را دارند، دو همسر با هم مخالفند و سعی دارند دیگری را در ابتدای فرایند حل مشکل در بسیاری از مسائل ابتدایی مورد بحثشان متقاعد کنند و سطح بالایی از هیجانات مثبت و منفی را در این فرایند تجربه میکنند.
زوجهای اجتنابی، نیز نقشهای جنسی سنتی را ایفا میکنند، مکانهای جداگانه ای در محل زندگیشان دارند، از هر گونه تعارض اجتناب میکنند، کمتر مهارت های حل مشکل دارند، در هنگام تعارض، مسائل خود را بیان میکنند، اما هیچ کوششی برای قانعسازی یا مصالحه انجام نمیدهند، اینگونه استدلال میکنند که تفاوتها درباره تعارضات خاص در مقابل نقاط مشترکی که در ارزشهایشان دارند از ارزش چندانی برخوردار نیست، مذاکرات مبتنی بر حل مشکلات، غیرهیجانی دارند.
ازدواجهای ناپایدار: ازدواجهای ناپایدار شامل زوجین متعارض[۲۰]۱ و اجتنابی[۲۱]۲ می شود.
زوجهای متعارض، آنها درگیر تعارضات شده و وارد مذاکره میشوند بدون هیچ کوشش ساختاریافتهای برای حل آن، تعاملات آنها را سرزنشهای ادامهدار، ذهنخوانی و شخصیت تدافعی شکل میدهد، سطح بالایی از هیجانات منفی و سطح پایینی از هیجانات مثبت را نشان می دهند، الگوهای تعاملی آنها، «تهاجمی- اجتنابی» میباشند.
زوجهای اجتنابی (جدا از هم)، آنها از تعارضات اجتناب میکنند و مهارت های حل مسئله کمی دارند، دوره های کوتاه سرزنشگری، ذهنخوانی و شخصیت تدافعی در تعاملاتشان وجود دارد،
سطح پایینی از هیجانهای منفی داشته و تقریباً هیچ هیجان مثبتی را نشان نمیدهند. الگوهای تعاملی آنها اجتناب است (کار، ۲۰۰۰).
ازدواج می تواند پایدار باشد یا ناپایدار، از این رو بررسی سلامت ازدواج و عوامل مخلّ آن را در سطور بعدی مورد توجه قرار دادهایم.
۲-۲- ۱-۵- سلامت ازدواج
-
- مسئولیت: قبول نقشی که زن و شوهرها در حفظ و ایجاد عشق و احترام نسبت به یکدیگر دارند،
-
- هدفگذاری،
-
- تشویق یکدیگر: تمرکز بر قابلیت های مثبت، حمایت، پذیرش و توجه مثبت به یکدیگر
-
- گفتگوی بیپرده و صریح،
-
- گوشدادن همدلانه.
-
- گفتگوی مداوم و همواره،
-
- نشاندادن پذیرش،