فصل چهارم
تجزیه و تحلیل و یافته های تحقیق
۴-۱) مقدمه
هدف اساسی تحقیق حاضر، بررسی تاثیر نوسانات سطح نقدینگی ناشی از شوکهای اقتصادی بر بازده غیر عادی و اعتبار تجاری شرکتهای پذیرفته شده در بازار اوراق بهادار تهران میباشد. با توجه به هدف مذکور، دو فرضیه مطرح شد که در این فصل، مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند.
تجزیه و تحلیل به عنوان مرحله ای از روش علمی، از پایه های اساسی هر تحقیق میباشد. در این مرحله از تحقیق، کلیه فعالیتها برای رسیدن به نتیجه کنترل و هدایت می شود. بعبارت دیگر، تجزیه و تحلیل نتایج تحقیق عبارت است از روشی که به وسیله آن کلیه داده های گردآوری شده در یک فرایند علمی آزمون میشوند و اطلاعات مربوط جهت استفاده در تصمیم گیری حاصل می شود. در فصل سوم روش تحقیق و نحوه آزمون فرضیات مطرح شد. در این فصل، ابتدا متغیرهای تحقیق بلحاظ آماری توصیف و همبستگی بین دادهآموزشها بررسی می شود. در ادامه، آزمون فرضیات تحقیق با توجه به الگوی علمی مطرح شده در فصل قبل و از طریق نرم افزار spss19 اجرا و نتایج حاصل ارائه می شود.
۴-۲)نتایج تحلیل توصیفی متغیرهای تحقیق
تحلیل توصیفی به بررسی شاخصهای مرکزی و پراکندگی داده های تحقیق می پردازد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات، ابتدا لازم است آماره های توصیفی داده های تحت بررسی محاسبه شود. در جدول ۴-۱ شاخص های مرکزی و پراکندگی مربوط به متغیرهای تحقیق در کل دوره تحقیق نشان داده شده است.
جدول ۴-۱: نتایج تحلیل توصیفی متغیرهای تحقیق
منبع: یافته های پژوهشگر
تحلیل توصیفی متغیرهای تحقیق، در جدول فوق آمده است. کل دوره تحقیق که داده های شرکتهای نمونه آماری برای آن گردآوری شده است، شامل ۷ سال و از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۱ میباشد. تعداد شرکتهای نمونه آماری، ۱۱۶ شرکت میباشد و در نتیجه نمونه آماری تحقیق، ۸۱۲ سال-شرکت است. آماره های توصیفی، اطلاعات مفیدی را خصوص متغیرهای محاسبه شده در اختیار محقق قرار میدهد. برای مثال، تحلیل توصیفی متغیر بازده غیرعادی سهام نشان میدهد که میانگین این متغیر، منفی است. بنابرین، می توان دریافت که شرکتهای نمونه آماری در طول دوره تحقیق، بازدهی کمتری از بازدهی بازار کسب نموده اند. میانگین اعتبار تجاری به مقدار حداقلی آن نزدیکتر میباشد و با مقدار حداکثر، فاصله زیادی دارد. این یافته نشان میدهد که به طور متوسط، اعتبار تجاری شرکتهای نمونه آماری در طول دوره تحقیق، در حد پایینی بوده است. آماره های توصیفی متغیرهای بازده غیرعادی و اعتبار تجاری، به عنوان متغیرهای وابسته تحقیق، نشان میدهد که انحراف معیار این متغیرها از میانگین آن ها بالاتر است. این یافته حاکی از آن است که نوسانات این متغیر در حد بالایی بوده است و توزیع داده های این متغیرها به توزیع نرمال نزدیک نبوده است. این امر به لحاظ تجزیه و تحلیل فرضیه های تحقیق از اهمیت بالایی برخوردار است و به عنوان یکی از فرض های اساسی رگرسیون محسوب می شود.
یافته های تحقیق در خصوص نقدینگی شرکتهای نمونه آماری حاکی از این است که در حدود ۴ درصد از دارایی های این شرکتها در طول دوره تحقیق، جز دارایی های نقدشونده بوده است. میانگین به دست آمده برای متغیر مجازی شوک های اقتصادی نشان میدهد که در حدود ۴۰ درصد از سالهای دوره تحقیق به عنوان دوره های شوک اقتصادی طبقه بندی شده اند.
نتایج تحلیل توصیفی در خصوص اهرم مالی نشان میدهد که در حدود ۶۲ درصد از منابع مالی موردنیاز شرکتهای نمونه آماری از طریق اخذ بدهی، تامین شده است. همچنین، مطابق با یافته ها، میانگین به دست آمده برای متغیر خالص سرمایه در گردش، مثبت میباشد که نشان میدهد شرکتهای نمونه آماری در طول دوره تحقیق، دارای سرمایه در گردش مثبت بوده اند.
۴-۳) بررسی اعتبار الگوی رگرسیونی(پیش فرض های اساسی رگرسیون)
میزان اعتبار معادلات رگرسیونی برآورد شده به میزان برقراری پیش فرض های لازم برای برآورد مدل است. مهمترین این پیش فرض ها عبارتند از:
١ – نرمال بودن متغیرهای وابسته
٢ – همسانی واریانس
٣ – عدم خود همبستگی باقیمانده ها
۴ – عدم وجود همخطی بین متغیرهای مستقل الگوی رگرسیونی
در این تحقیق با آزمونهای آماری مناسب برقراری پیش فرض های فوق بررسی گردیده است.
١ – آزمون کلموگروف اسمیرنف(نرمال بودن متغیر وابسته)
٢ – نمودار باقیمانده در مقابل مقادیر برآورد شده ( نداشتن الگو در این نمودار نشان از همسانی واریانس
است)
۳- آزمون دوربین – واتسون (مقادیر بین ۵/۱ تا ۵/۲ نشانگر عدم خودهمبستگی است)
۴ – آزمونهای هم خطی که در آن ها مقادیر نزدیک به ۱ برای آماره های تلورانس و عامل تورم واریانس حاکی از عدم وجود همخطی شدید بین متغیرهای مستقل است.
۴-۴) بررسی نرمال بودن متغیر وابسته تحقیق
در الگوی آزمون فرضیات این تحقیق، بازده غیرعادی سهام و اعتبار تجاری به عنوان متغیرهای وابسته تلقی شده اند. جهت بررسی نرمال بودن متغیرهای وابسته(به عنوان یکی از فرضهای کلاسیک رگرسیون و اعتبار الگو)مذکور از آزمون کلموگروف اسمیرنف استفاده شده است. فرضیه های آماری مربوط به این آزمون به صورت ذیل میباشد.