۲ -۳- روش تحقیق:
این تحقیق به صورت شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با هدف بررسی آموزش به شیوه قصه گویی برمیزان هوش کلامی و گنجینه لغات کودکان در مقایسه با روش سنتی با میزان هوش کلامی و گنجینه لغات پیش دبستانی شهرستان سرپل ذهاب انجام گرفته که در آن کودکان گروه آزمایش به مدت ۸ جلسه آموزش دیدند و گروه کنترل به روش سنتی آموزش قرار گرفتند. تعریفی که کمپل به نقل از سیف (۱۳۸۵) تحقیق شبه آزمایشی، پژوهشی است علمی، که معمولاً در شرایط واقعی و حقیقی و اجتماعی به کار می رود، در این شرایط و موقعیت ها، همه متغیرها در حوزۀ تجربی وجود ندارد. بنابرین، مهم ترین وظیفه تحقیق آن است که تا حد امکان استثنا ها،محدودیت ها و عوامل کنترل در تحقیق را شناسایی و آن ها را مورد ارزشیابی کمی و کیفی قرار دهند تا بتواند نتایج تحقیق خود را مستدل تر و عینی تر ارائه دهد. روش مورد استفاده برای این تحقیق از نوع روش شبه آزمایشی است.
۳-۳- روش اجرای تحقیق:
طرح تحقیق مورد نظر ما برای این پژوهش، از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون، با گروه کنترل و آزمایش میباشد و از دو گروه آزمودنی تشکیل شده است. اندازه گیری اول با اجرای یک پیش آزمون و اندازه گیری دوم با یک پس آزمون انجام می شود. محقق برای تشکیل گروه ها با بهره گرفتن از روش نمونه گیری در دسترس و درنمونه های کم نیازی به همسان سازی نیست حال که همسان سازی صورت گرفته است که میزان خطای داده ها را کم کنیم برای اینکه داده های هستند میزان خطا را افزایش میدهند و منفی هستند باید آن ها را مثبت کنیم وقتی تجزیه و تحلیل میشوند همبستگی به دست آمده مثبت میشوند. ابتدا افراد رابه صورت گروه هم سن انتخاب کردیم تابه دو گروه اقدام صورت گیرد پیش آزمون روی همه افراد نمونه که شامل ۳۰ نفر می شود انجام گرفته پس از آن جفت سازی صورت میگیرد آنهای که شبیه به هم هستند یکی در گروه آزمایش و دیگری در گروه کنترل قرار داده می شودیعنی نیمی از آزمودنیها را در گروه اول و نیمی دیگر را در گروه دوم جایگزین میکنند. در گروهی که به این ترتیب شکل می گیرند، مشابه یکدیگرند و اندازه گیری متغیر وابسته برای هر دو آن ها در یک زمان وتحت شرایط یکسان صورت میگیرد طرح مورد بحث به دو طریق به کار گرفته می شود.یکی از دو گروه در معرض متغیر مستقل قرار می گیرند و گروه دیگر در معرض آن قرار نمی گیرند که طی ۸ جلسه ۴۵ دقیقه ای صورت گرفته است که گروه اول آزمایش و به گروه دوم کنترل گفته می شود. روش و چگونگی اجرا به دلیل کنترل متغیرهای مزاحم و کسب نتیجه صحیح در شرایط مطلوب، قبل از اجرای برنامه، برنامه ریزی و پیشبینی های لازم از جهت برآورد امکانات و تجهیزات، زمان ارائه، آماده نمودن آزمودنی ها، پیش آزمون و پس آزمون، هماهنگی با سایر کادر محل برگزاری آزمایش و سایر عوامل پیشبینی نشده ای که موجب تداخل امور می شود شناخته شد. از جمله عوامل مزاحم و احتمالی، غیبت دانش آموزان در روزهای اجرای آزمایش و یا زمان اجرای آزمون ها بود زمان اجرای برنامه آزمایش با کادر محل هماهنگ گردید و از کودک پیش دبستانی درخواست شد که در زمانهای مذکور حضور داشته باشند. این پژوهش در مدارس پیش دبستانی شهرستان سرپل ذهاب و با همکاری یک روانشناس کودک که در انجام آزمون وکسلر تبحر داشت انجام شد. پیش آزمون را روی نمونه های دردسترس که شامل ۳۰ نفر بودن اجرا شد که به صورت فردی هوش کلامی آن ها به وسیله خرده آزمونه های کلامی سنجیده می شد برای هر کودک پیش دبستانی بین ۵۰ – ۷۵دقیقه زمان در نظر گرفته می شد. این آزمون به وسیله پژوهشگر تکمیل می شود که کودکان پیش دبستانی به سئوالات پاسخ میدهند سئوالات از ساده به دشواری تنظیم شده اند پژوهشگر جواب سئوالات را در پرسشنامه می نویسد و در پایان کل جواب های درست را محاسبه میکند این آزمون به مدت دو هفته طول کشید.برای گروهی که آزمایش بودند و تعداد آن ها ۱۵ نفر بودند و در طی ۸ جلسه ۴۵ دقیقه ای قصه گوی به صورت گروهی با هماهنگی کادر دفتری انجام شد و از معلم آن ها درخواست شد که برای شا گردانش قصه بخواند. و گره کنترل یعنی۱۵ نفر دیگر هیج قصه ای صورت نگرفت به روش سنتی آموزش داده شدند. پس آزمون آن دو گروه یعنی کنترل و آزمایش دوباره با بهره گرفتن از خرده آزمون های هوش کلامی وکسلر سنجیده شد. نشان دهنده تفاوت بین گروه آزمایش وکنترل بود
طرح پیش آزمون وپس آزمون با گروه کنترل وآزمایش جدول ۱-۳
گروه ها
پبش آزمون
متغیر مستقل
پس آزمون
انتخاب تصادفی
آزمایش
O2
X
O1
R
کنترل
O1
_
O 2
R
۴-۳- جامعه ونمونه آماری وروش نمونه گیری تحقیق:
جامعه آماری را می توان این گونه تعریف کرد جامعه آماری عبارت است از کلیه عناصر و افرادی که در
دریک مقیاس جغرافیایی مشخص(جهانی، منطقه ای، محلی یا مکانی) دارای یک یاچند صفت مشترک
باشندحافظ نیا، ۱۳۸۹).
جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه کودکان پیش دبستانی ۵-۶ ساله شهرستان سرپل ذهاب در سال ۹۲-۹۳ است.
تعداد ۳۰ کودک پیش دبستانی حجم نمونه این پژوهش را تشکیل دادهاند. که به شیوه نمونه های دردسترس انتخاب شده اند که ۱۵ نفر در گروه آزمایش و ۱۵ نفر دیگر در گروه کنترل قرار گرفتند و به دلیل اینکه گروه ها در یک سطح سنی قرار دارد و پیش آزمونی که انجام شده است افراد نمونه جفت سازی شده اند تعداد دو گروه یکسان میباشد. و با توجه به محدودیت در جمع آوری اطلاعات و به ویژه در تحقیقات شبه آزمایشی گرد آوری وسیعی امکان پذیر نیست و برای افزایش دقت و اعتبار اقدام به نمونه گیری از گروه در دسترس به عمل آمد.
۵-۳- ابزار گردآوری داده ها:
ابزار گرد آوری داده ها مقیاس هوشی وکسلر برای کودکان پیش دبستانی سال ۱۹۶۷ انتشار یافت و در خصوص کودکان ۴ تا ۶ سال میباشد فرم تجدید نظر شدۀ ۱۹۸۹ این آزمون نیز منتشر شده است. مقیاس هوش وکسلر برای کودکان پیش دبستانی شامل ۱۱ خرده آزمون است که به دو مقیاس کلامی و غیر کلامی و هوشبهر کل را محاسبه کرد. که در این تحقیق مقیاس کلامی مد نظر است. مقیاس کلامی شامل ۵ خرده آزمون اصلی اطلاعات، لغات، محاسبه عددی، تشابهات، درک مطلب و یک خرده آزمون مکمل (جمله سازی) است یعنی اگر آزمودنی در یکی از خرده آزمون ها شکست بخورد ویا آزمونگر، بنا به دلایلی به نتیجه یکی از خرده آزمون ها نتواند اعتماد کند، میتواند ازخرده آزمون مکمل یا پشتیبان استفاده کند.و این آزمونها بر حسب دشواری مرتب شده اند خرده آزمون جمله ها یک آزمون حافظه است که جانشین آزمون حافظۀ عددی ( فراخنای ارقام) در مقیاس کودکان شده است(از خوش،۱۳۸۷،ص۶۶).
پایایی: